• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://www.facebook.com/camuzagili
  • https://twitter.com/camizagilikoyu

ADANA/CEYHAN/CAMUZAĞILI KÖYÜ SİTESİ

Hava Durumu

Köy Tarihi

Camızağılı Köyünün Tarihcesi

          Türklerin Anayurdu olan Orta Asya da, şimdiki Türkmenistan ile İran arasında kalan bir milyon km2 lik geniş düzlüğe Horasan eli adı verilirdi.

          Horasan elinin erenlerinden Firuz beyle başlar bizim gırıntılı aşiretinin Anadoluya geliş tarihçesi!

         Büyük Selçuklu İmparatoru Alparslan‘ın 1071. Malazgirt zaferini kazanmasıyla, Anadolunun kapıları ardına kadar açılmış, o tarihten sonra Anadolu Türklerin ikinci yurdu olmuştur.

          Osmanlı İmparatorluğunun yükseliş dönemi Orta Asya Türklerinin Anadoluya gelişini artırmıştır.

          Fatih Sultan Mehmet’le başlayıp Yavuz Sultan Selim ile doruğa ulaşan Osmanlı cazibesine Firuz beyde kapılır. 70 bin çadırla Anadoluya gelir. Padişahın fermanı ile Firuz beye Osmanlı ülkesinde dilediği yerlere iskan etmesi için yetki verilir.  Firuz bey, boy beyleriyle bir kurultay toplantısı yaparak; ’’Beylerim hepimiz bir arada olarak 70 bin çadırla izdiham yaratıyoruz. Ben Anadolunun içinde bir gezi yapacağım. Sizler bu yol üzerinde tarafınızla istediğiniz yerde kalabilir. Oraya yerleşebilirsiniz" der.

          Böylece göçü başlatır. Aşiret Doğu Anadoludan, İç Anadoluya, oradan da Akdeniz sahillerine uzanan uzun bir yolculuktan sonra inerler. Bu arada 70 bin çadır yolculuk sırasında istedikleri yerlere yerleşip azalırlar. Mersin'i geçip Çukurovaya vardıkları zaman aşiretin büyük bir kısmı buraya yerleşmek ister.
O zaman Çukurova'da Ramazanoğlu Beyliği hüküm sürüyordu. Firuz beyin aşiretine kucak açarak iskân olmalarına büyük katkı sağlarlar. Rivayete göre bizim aşireti Tepebağ'a yerleştirirler. Tarihçi Ahmet Cevdet Paşa’nın aşiretleri anlatan yazılarına göre Firuz beyden ayrılan boy beylerinin birçoğu da Çukurova'ya yerleşir. Bu aşiretlerden Gırıntılı, Lekavan ve Hacılar aşireti şimdiki Kozan ilçemizin güneyindeki İmamoğlu - Anavarza arasında kalan geniş ovaya yerleşirler. Şuan bu geniş ovada genellikle bu üç aşireti oluşturan köyler yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu aşiretlerden mensubu olduğumuz Gırıntılı aşiretini Camızağılı, Üçdut, Sokutaş, Havyalı, Aslanlı ve Topallar köyleri oluştururlar. Gırıntılı aşireti oluşturduğu bu köylerin hinterlandında yaşamlarını çadır hayatı olarak, hayvanları peşinde yaşamlarını sürdürüp giderler. Aşiret yazın yaylada kışın ovada olmak üzere tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sürdürüp giderler.

          Gırıntılı aşireti hayvanları (koyun, sığır ve atları) peşinde yaşamlarını sürdürüp; gençlerine savaş talimi gibi at yarışları, toy düğünleri, ata güreşleri yaptırırlar kendileri de coşarlardı. Tarihçi Ahmet Cevdet Paşa Maruzatım adlı eserinde "Ovadaki aşiretler çok cengâver ve bahadırlar ama gırıntılı ekradı daha da yeğindi" diyerek bu aşireti taltif eder.  Gırıntılı aşireti hayvanları peşinde çadır hayatını devam ettirirken Karahasanlı ve Karacalı sülalesi, tarihi kaynaklara göre Karahasanlı sülalesinin atası Kara Mahmut ve onun ataları ile şimdiki Karacaların ataları şimdiki Camızağılı köyünün geniş düzlüğünde yazın yaylaya kışın höyükler üzerine çadırlarını kurarak yaşamlarını idare ettirip giderlermiş.

          Osmanlı Devleti, arazilerini subaylarına ve devletin ileri gelenlerine; tımarlı sipahi beslemek kaydıyla, tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlarlarmış.

          Şu an Camızağılı köyünün Haydarağa mahallesine adını veren Yüzbaşı Haydar'a da geniş arazi verilir. Yüzbaşı Haydar, zamanla Haydar ağa olarak örfünü sürdürür. Şu an Camızağılı köyünün bulunduğu yere mandaları (camızları) için büyük bir ağıl yaptırmış, Gucuroğlu (sarı su) deresi bataklığında akşamları camızağılında toplanırlarmış. Zamanla Haydar ağanın camızlarına bakan işçileri ve askerleri burada bir yerleşim alanı oluşturmuşlar. Haydar ağanın Camızağılı yöresi semti olarak söylenmeye başlamış.

          Gırıntılı aşiretinden Kara Hasan oğlu Kara Mahmut ve Karacalı'nın ölümleri sonunda, Kara Mahmut un Kara Hasan arkadaşı Karacalının da Karaca adında oğulları ata birliğini devam ettirirler.

          İki kafadar arkadaşın kafadar çocukları rivayete göre iki bacıyı alırlar. Kara Hasanın karısı eşe, Karacanın karısı Hacca dır.

         Haydar ağanın ölümü, oğlu Deli Murat'ın da müsrifliği ve işbilmezliği sonucu saltanat sona ermiş, ermiş ama Haydar ağanın camızları da kalmamış. Ama semtin adı Camızağılı olarak süregelmiş.

          Yaşamlarını şimdiki Camızağılı köyü çevresinde ezelden beri çadır hayatı yaşayan Kara Hasan ve Karaca o yöreye sahipliğini devam ettirmiş, sonunda kalıcı olarak köylerini oluşturmuşlar. Zamanla yanlarına gelenlerde olmuş. Haydar ağanın camızağılı o yöreye simge olarak adını verdiği için köyün adı da CAMIZAĞILI olarak kalmış.

          Hesaplamalara göre Gırıntılı aşiretinin Kozan ovasında adı geçen köylerin sülalelerinin en az 500 yıllık bir yaşam öyküsünü Kara Hasan ve Karacalı sülalesi sürdürmektedir. Bu iki ailenin ataları gene hesaplamalara göre camızağılı olmadan önce bu yörede 300–350 yıllık bir geçmişi vardır.
Camızağılı olarak köy oluşu ise 150 yılın üzerindedir.

          Bugün Camızağılı köyünün oluşumuna hizmet veren Karahasanlı ve Karacalı ailelerinin geçmişlerine tanrıdan rahmet diler, sülalelerini şerefle idame ettiren kalanlarına da başarılar dilerim.
01.02.2008 Naci KARA

Veysel ve Fatiş KARA dan olma; 1940 doğumlu Ankara üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu üç çocuk dört torun sahibi emekli öğretmen Naci KARA halen, hem Camızağılı köyünde hem de Adana da ikamet etmektedir. Naci KARA ya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

 

 1)
Adı Soyadı : ALİ İHSAN SIRKINTIOĞLU


Değerli hocama;

kırıntılı türkmen aşireti için yazmış olduğunuz bilgiler doğrudur ancak  dedem sırkıntıoğlu Cüma beyin 1886 doğumlu babası mustafa bey mustafabeyin kardeşi haydar beydir haydarbeyin oğlu murat paşadır  murat paşanınoğlu kaya beydir bir erkek cocuğudur .
haydar ağanın kardeşi mustafa beyinde bir erkek oğlu Cüma bey ve aslanlı köyünde torunları yaşayan hamma hatun sedefoğularının gelinidir mansur sedefoğlunun annesidir Cüma ve hamma hatunun Hamam köyünde yaşayan gümüş hatunun kızı emiş hatundur.  hamam köyünde birdoğan ailesiyle tanınır Cüma beyin bacısı gümüş hatunun kızıdır öz amcalarıdır. haydar ağa ağa ciftliği güneyi cepelce doğusu köröküzlü  kuzeyi sarısu batısı halilağa ciftliği diye elimizde kilisten gelme eski türkce yazılı tapu var 3 bin 750 dönüm lük. kozanın konak koyunde de 10 bin dönum haydar ağa
tarlası vardır sırkıntıoğlu türkmen aşiretidir. camızağalı adı ve haydarağa köyü haydarağa köprüleri ve de adananın 18 köyünde yaşamaktadır

konak köyü sırkıntıların öz köyleridir Cüma sırkıntıoğlu torunlar köyünden sırkıntıoğlu. sırkıntı. sırkıntılı. sırkılılızade. özsırkıntı adında yaşamaktadır.

saygılarımla


2)
Adı Soyadı : ALİ İHSAN SIRKINTIOĞLU

Konu : YZB HAYDARIN.HALK ARASINDA HAYDAR AĞA

Mesaj : SEVGİLİ KARDEŞİM HOCAM HAYDAR AĞA KOZANIN KONAK KÖYÜNDEN SIRKINTIOĞULU DUR SOYU... OĞLUDA DELİ MURAT OLARAK BİLİNEN KİŞİDE MEHMET MURAT TIR ADI DEVLETEKİ GÖREVİDE BÖLÜK KOMUTANI YZB HAYDARDIR VE BÜYÜK DEDEMİZDİR LÜTFEN BU BİLĞİYİ YAZMIŞ OLDUĞUNUZ METNE EKLERSENİZ TARİH YANILMAMIŞ OLACAKTIR. BİLMEYEN TRAKYALI MI KARADENİZLİ Mİ DİYE AKLA GELİR EĞELİMİ SAYGILARIMLA

Telefon : 0532 696 12 03
Cinsiyet : Bay



EKONOMİ
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ve öyün gençleri sezonluk işçi olarak çeşitli şehirlere gitmektedir

İKLİM
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanındadır.

ALT YAPI 
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi vardır ancak ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 



Süper Lig Puan Durumu
Faydalı Linkler
Üyelik Girişi
Saat
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam28
Toplam Ziyaret312882
Camuzağılı Köyü